Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy popierasz protesty AGROunii?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Artykuł z numeru: 1/2019
Ciężko bez jęczmienia
 

Miniony sezon był niezbyt korzystny dla upraw jęczmienia jarego. Na początku warunki do wzrostu i rozwoju roślin były dobre, ale później nastąpił okres upałów i znikomych opadów deszczu.

 
 

Zbiory jęczmienia przebiegały sprawnie, chociaż plony były wydatnie mniejsze niż rok wcześniej.  

Zdjęcie: Dreczka 

Powierzchnia uprawy jęczmienia jarego w minionych latach przekraczała 700 tys. ha. Gatunek ten ma nieco większe wymagania glebowe niż inne zboża. Jednak na dobrych glebach daje wysoki i dobry jakościowo plon. Dlatego ma największe znaczenie ze wszystkich zbóż jarych. Największy udział w strukturze zasiewów jęczmień jary ma w województwach: świętokrzyskim, kujawsko-pomorskim i małopolskim.

Dużo zmian w rejestrze

Pod koniec minionego roku krajowy rejestr liczył 68 odmian jęczmienia jarego. Większość stanowiły odmiany pastewne (48, w tym 1 nieoplewiona). Było też 26 odmian browarnych badanych pod względem wartości technologicznej.

 
 
Joanna Szarzyńska
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych
w Słupi Wielkiej
 
 
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat