Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy popierasz protesty AGROunii?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Artykuł z numeru: 1/2019
Wydaje dobre ziarno
 

Zgodnie z nowymi regulacjami prawnymi wprowadzonymi w lipcu 2018 r. pszenica jara po uwzględnieniu wszystkich źródeł (azot mineralny w glebie, nawozy naturalne i mineralne) powinna mieć do dyspozycji podczas swojej wegetacji maksymalnie 160 kg N/ha.

 
 

Pszenica jara na PDO w OODR Łosiów w bardzo suchym sezonie zareagowała na intensyfikację uprawy: na pierwszym planie – intensywny poziom agrotechniki (a2), w głębi – przeciętny poziom agrotechniki (a1).  

Zdjęcie: Kościelniak 

Mniejsza popularność pszenicy jarej wynika m.in. z tego, że plonuje znacznie niżej od formy ozimej. Dojrzewa ok. 10 dni później niż ozima w warunkach wysokiej temperatury i nasłonecznienia. Dzięki temu gromadzi w ziarnie dużo białka o wysokiej jakości. Mąka z pszenicy jarej służy jako polepszacz mąki z ziarna formy ozimej.

Kilka ważnych wad

Pszenica jara w przeciwieństwie do ozimej ma słabiej osadzone ziarniaki i niektóre odmiany wykazują dużą skłonność do osypywania się. W odróżnieniu od jęczmienia jarego nie znosi opóźnienia terminu siewu. Ponadto część odmian jest podatna na porastanie ziarna w kłosie. Z tych powodów nie można zwlekać z jej zbiorem.

 
dr Władysław Kościelniak
doradca rolny
 
 
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat


Advertisement