Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy popierasz protesty AGROunii?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Warto wiedzieć

Rzepak i soję zmieniają w komponenty białkowe

2019-03-22

Dlaczego bezpieczeństwo białkowe jest tak ważne? Jaka jest rola tłuszczów w żywieniu bydła? Na czym polega innowacyjność komponentów Protina i Amirap? Odpowiedzi na te pytania usłyszeli uczestnicy lutowej konferencji w Ciechanowcu (Podlasie), zorganizowanej przez trzy firmy: Ewrol, Agrolok i ZUBR. Temat przewodni tego wydarzenia to „Nowoczesna technologia żywienia bydła mlecznego z wykorzystaniem rodzimych zasobów paszowych, jako odpowiedź na aktualne potrzeby rynku”.
– Krajowe komponenty białkowe produkowane na bazie soi i rzepaku mogą z powodzeniem zastępować te z importu – uważa dr Marek Tański, prezes firmy Elvita. – Jednocześnie jest to zgodne z polską i unijną polityką bezpieczeństwa białkowego. Powierzchnia uprawy soi w Polsce szacowna jest na ok. 15 tys. ha, ale jestem przekonany, że jej udział w strukturze zasiewów będzie sukcesywnie się zwiększał.
Działający od niespełna roku Zakład Uszlachetniania Białka Roślinnego w Osieku (Kujawsko-Pomorskie), to projekt na skalę europejską i jednocześnie największa jak do tej pory inwestycja polskiej spółki dystrybucyjnej Agrolok. Wyposażony jest w dwie linie technologiczne do obróbki roślin białkowych (soja, rzepak).
Uszlachetnianie jest procesem kilkuetapowym, który przebiega w ściśle kontrolowanej, stosunkowo niskiej temperaturze i w atmosferze pary wodnej. Pozwala na eliminowanie substancji antyżywieniowych oraz uzyskanie wysokiej przyswajalności białka, węglowodanów i tłuszczów.
We wspomnianej fabryce produkowane są komponenty wysokobiałkowe i białkowo-tłuszczowe: Protina – na bazie nasion soi oraz Amirap – z nasion rzepaku. Są one oferowane głównie paszarniom i znajdują zastosowanie w żywieniu bydła, trzody i drobiu. Skala produkcji jest duża, a po rozbudowie zakładu zapotrzebowanie na surowiec wzrośnie do blisko 1 mln t rocznie. Skup m.in. soi i rzepaku prowadzony jest przez cały rok (dział skupu, tel. 56 682 38 87).
– Soję skupujemy na specjalnych warunkach – podkreślał dr Marek Tański. – Zdajemy sobie sprawę, że takie parametry, jak białko i poziom zaolejenia mogą być niższe w soi z krajowych plantacji niż importowanej. Dlatego nie stosujemy z tego powodu potrąceń. Ponadto gwarantujemy skup w oparciu o pisemną umowę, atrakcyjną cenę i wypłatę należności w terminie 14 dni.

przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat