Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy w związku z falą podwyżek cen obawiasz się o przyszłość swojego gospodaratwa?
 
Tak. Coraz bardziej
Nie. Sytuacja jest stabilna
Trudno powiedzieć, trzeba poczekać
Nie mam zdania


Warto wiedzieć

Projekt sojowy – ważna ankieta

2021-01-22

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu realizowany jest międzynarodowy projekt – akronim LegumeGap, pt. „Podniesienie wydajności i zrównoważona produkcja białka roślinnego w Europie poprzez zwiększenie areału uprawy roślin bobowatych”, z naciskiem na soję i bobik, w ramach programu „ERA-NET Co-Fund SusCrop” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.
 
Rośliny bobowate stają się w Europie najbardziej docenianym źródłem białka. Opłacalność uprawy tej grupy roślin co roku wzrasta. Szczególnie soja, ze względu na swoje właściwości, zyskuje na popularności. Występuje tendencja zwyżkowa na ceny soi, a co najważniejsze gwałtownie rośnie popyt na soję niebędącą GMO. Ważnym elementem w zrównoważonych agroekosystemach jest uprawa odmian soi i bobiku odpornych lub tolerancyjnych na czynniki biotyczne i abiotyczne, przystosowanych do określonych warunków glebowo-klimatycznych. Uprawa odmian odpornych na choroby sprawia, że rolnik ponosi niższe koszty produkcji w związku z mniejszym zużyciem środków ochrony roślin. Oprócz sektora spożywczego jest podstawowym składnikiem białka w paszach stosowanych w żywieniu zwierząt.
 
Projekt LegumeGap ma na celu podwyższenie produkcyjności roślin bobowatych w europejskich systemach produkcji rolnej, w tym w Polsce. Poprzez realizację projektu zostaną opracowane zalecenia dotyczące poprawy stabilności plonowania nowych odmian soi i bobiku i przedstawienie listy odmian zalecanych do uprawy w określonych regionach Europy. W wyniku projektu możliwe będzie opracowanie korzystnej dla rolników polityki rolnej, która przyczyni się do opłacalności produkcji rolniczej poprzez uprawę roślin bobowatych, umożliwi dywersyfikację upraw, które zaspokoją potrzeby białka i jednocześnie będą przyjazne dla środowiska. Kierownik projektu dr hab. inż. Sylwia Lewandowska, prof. UP zwraca się z prośbą do rolników o wypełnienie anonimowej ankiety na temat ich doświadczenia i zainteresowania uprawą roślin bobowatych na cele spożywcze oraz paszowe. Ankieta jest cennym źródłem informacji i elementem realizacji projektu, dzięki któremu producenci upraw bobowatych otrzymają pomoc i doradztwo w celu uzyskania wyższych i bardziej stabilnych plonów.
 


przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat