Króluje wśród jarych

2020-01-02

Udało się połączyć jakość z plennością i odmiany browarne nie odbiegają już pod względem plenności od pastewnych. Z powodzeniem można je uprawiać również na paszę, o ile cena materiału siewnego jest konkurencyjna.

Spośród zbóż jarych największe znaczenie w Polsce ma jęczmień jary. Uprawiany jest w głównej mierze z przeznaczeniem na paszę dla trzody chlewnej, jak i na cele spożywcze. Według GUS powierzchnia uprawy tego gatunku w ostatnich latach przekracza 700 tys. ha i stanowi 11% zasiewów zbóż z mieszankami zbożowymi. Największy udział w powierzchni zasiewów ma w województwach: świętokrzyskim, kujawsko-pomorskim i małopolskim.

Ponad połowa zagranicznych

Pod koniec 2019 r. krajowy rejestr liczył 80 odmian jęczmienia jarego. Większość stanowiły odmiany pastewne (56, w tym 1 nieoplewiona). Odmian browarnych, przebadanych również pod względem wartości technologicznej, było 24. Ponad połowa zarejestrowanych odmian pochodzi z hodowli zagranicznych, głównie niemieckiej, duńskiej i francuskiej, a 46% to kreacje rodzime.

Joanna Szarzyńska

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej

fot. Dreczka

Cały tekst można przeczytać w wydaniu 01/2020 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy