Daj wapno na łąki
2019-10-01
Zbierając 8-10 t/ha siana, wynosi się co roku z gleby 45-55 kg/ha wapnia. Jeszcze więcej – do 200 kg/ha Ca rocznie – ubywa z gleb użytków zielonych wskutek wymywania. Zasoby wapnia uszczupla także intensywne nawożenie azotem oraz coraz częściej gnojowicą.
Każda gleba się zakwasza, co w naszej strefie klimatycznej jest zjawiskiem normalnym. Rzecz w tym, aby w porę reagować i nie dopuszczać do tego, że odczyn gleby jest mniejszy niż 5,5, czyli granicznej wartości dla przedziału określającego glebę jako kwaśną. W zakwaszonych stanowiskach znajduje się zwykle mniej wapnia. Duże ilości tego składnika są potrzebne do utrzymania względnie poprawy struktury gleby. W glebach kwaśnych następuje silne uwstecznianie fosforu. Tworzą się związki trudno rozpuszczalne w wodzie, przez co nawożenie fosforem staje się mało efektywne. Trudniej też pobierane są przez korzenie roślin i wymywane inne składniki: potas, magnez, molibden oraz jony amonowy i azotanowy.
Dużo niekorzystnych zjawisk
Kwaśny odczyn zmniejsza również aktywność biologiczną gleby, bo dla życia większości mikroorganizmów glebowych wymagane jest pH w granicach 6-7. Wiązanie azotu atmosferycznego przez bakterie brodawkowe w symbiozie z roślinami motylkowatymi może mieć miejsce tylko w warunkach uregulowanego odczynu.
prof. Piotr Julian Domański
fot. Domański, Panek
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 10/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy