Dobry wybór plonuje
2019-08-01
Badania PDO wykazały dużą rozpiętość w plenności odmian pszenicy ozimej. Różnica między najlepiej i najgorzej plonującą odmianą na obu poziomach agrotechniki wynosiła ponad 35 dt/ha.
Zboża są uprawiane w zdecydowanej większości polskich gospodarstw rolnych. Według GUS powierzchnia ich zasiewów wynosi ok. 7,2 mln ha. Największe znaczenie ma pszenica ozima, która w ostatnich 3 latach zajmowała areał ok. 2 mln ha.
Zmiany w rejestrze
Na początku tego roku zarejestrowano 16 nowych kreacji, a nieco później na wniosek hodowców skreślono 6 odmian (Banderola, Bockris, Dakar, Kredo, Mirek i Viborg). Po tych zmianach w krajowym rejestrze znajdują się 123 odmiany pszenicy ozimej, z czego 4 to regionalne (przystosowane do lokalnych warunków i rejestrowane głównie dla zachowania bioróżnorodności, bez wymogu badania wartości gospodarczej). Kolejne 2 zaliczono do grupy technologicznej elitarne chlebowe (E), 55 – jakościowe chlebowe (A), 47 – chlebowe (B), 1 – na ciastka (K) i 14 – pastewne lub inne (C). Udział odmian zagranicznych jest znaczny i wynosi blisko 60%.
Andrzej Najewski
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej
fot. Dreczka
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 08/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy