Zaprawy na dobry początek
2019-08-01
Do zaprawiania ziarna zbóż ozimych zarejestrowanych jest wiele środków chemicznych. Są to zaprawy jedno-, dwu- i trójskładnikowe. Zbudowane są z substancji czynnych o działaniu powierzchniowym i/lub układowym.
Obecność grzybów i ich zarodników na ziarnie lub w jego wnętrzu jest dość powszechna. Dodatkowo sytuację pogarsza duża liczba gatunków grzybów chorobotwórczych w glebie, które mogą porażać wschodzące rośliny.
Od momentu kiełkowania
Ostatnie dziesięciolecia przyniosły odkrycie wielu chemicznych substancji czynnych, które pozwalają powstrzymać wiele grzybów przed porażaniem zbóż ozimych. Na pierwszym planie są grzyby bytujące w glebie, np. Fusarium spp., Microdochium nivale, Sclerotinia spp., Alternaria spp., Rhizoctonia spp. czy organizm chorobotwórczy Pythium spp. Wymienione patogeny działają pojedynczo lub zespołowo. Najczęściej powodują zgorzel siewek, a gdy zimą i na przedwiośniu okrywa śnieżna długo się utrzymuje, obserwuje się też pleśń śniegową. Zgorzel siewek jest ważną chorobą, która występuje na najwcześniejszym etapie rozwoju zbóż. Trudno ją ograniczać metodami agrotechnicznymi. Toteż dzięki zaprawianiu ziarna siewnego jej obecność nie powoduje strat w obsadzie roślin.
prof. Marek Korbas
dr Joanna Horoszkiewicz-Janka
Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu
fot. Korbas
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 08/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy