Osadkowski z nowymi technologiami

2024-02-26

Firma Osadkowski w dniu 12 lutego br. w Jakubowicach na konferencji przedstawiła nowoczesne technologie ochrony zbóż i rzepaku, a także rozwiązania w uprawach warzyw i owoców miękkich. Dzięki współpracy z firmą AgroBiotics Osadkowski cały czas rozszerza swoje portfolio o preparaty biologiczne. Marcin Kaczmarek, dyrektor działu doradztwa i rozwoju, przedstawił technologie ochrony zbóż i rzepaku. Osadkowski rekomenduje w zbożach trzy technologie Zdrowy Łan: Premium, Standard i Ekonomiczny. Rozwiązania proponowane przez firmę do zabiegów T1, T2 i T3, w których żadna substancja czynna się nie dubluje, to ważny aspekt zarówno w uzyskaniu optymalnej skuteczności, jak i uniknięciu zjawiska odporności na substancje czynne. W rzepaku firma w ramach technologii Zdrowy Rzepak oferuje także trzy warianty: Premium, Standard i Ekonomiczny. Przy omawianiu technologii Marcin Kaczmarek przypomniał o istotnej roli adiuwantu Inex-A, produkcie Ion Blue, który poza działaniem fitosanitarnym, obniża również pH cieczy roboczej, oraz o nawozie dolistnym Barrier Si-Ca zawierającym w swoim składzie przyswajalny krzem i wapń. Jacek Skwira z Agrobiotics oraz Małgorzata Hereda z działu doradztwa i rozwoju przedstawili wyniki badań z wprowadzonymi przez firmę preparatami mikrobiologicznymi. Jednym z nich jest produkt Arcton WG, rekomendowany na zabieg T1, stosowany nalistnie w uprawie zbóż. Jest to połączenie trzech szczepów bakterii w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej. Dużą korzyścią jest jego odporność na skrajne – zarówno bardzo niskie, jak i bardzo wysokie – temperatury oraz na promieniowanie UV. Dlatego można go stosować w uprawie bardzo wcześnie. Wspomniano także o produkcie Convert WG przeznaczonym do stosowania po zbiorze roślin uprawnych. Bakterie zawarte w produkcie zwiększają aktywność mikrobiologiczną gleby, co wpływa bezpośrednio na tempo rozkładu resztek oraz zwiększenie jej żyzności i biodostępności składników pokarmowych dla roślin. Przedstawiono też wyniki z doświadczeń z produktem biologicznym ProBeet, który działa antagonistycznie na grzyb Cercospora beticola – sprawcę chwościka buraka. Trzecia część spotkania była dedykowana technologiom w uprawie warzyw. Paweł Kloc z Cosmocel zaprezentował m.in. nowy produkt Rootex, połączenie kwasów organicznych i specyficznych składników odżywczych, wpływających na rozwój systemu korzeniowego. Można go stosować przez zaprawianie, opryskiwanie gleby, podlewanie oraz moczenie rozsady, zarówno w uprawach sadowniczych, warzywniczych, rolniczych, roślinach ozdobnych, jak i na trawnikach. Konferencję zakończyła prezentacja Artura Śliza z działu doradztwa i rozwoju, który przedstawił m.in. działanie preparatu IonBlue w ograniczaniu chorób bakteryjnych w warzywach i owocach miękkich.

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy