Azot po raz trzeci – dawać czy nie dawać?
W uprawie pszenicy jakościowej standardowe jest stosowanie trzeciej dawki azotu, która decyduje przede wszystkim o jakości ziarna. Warunkiem niezbędnym jest dobra wilgotność…
Azot po raz trzeci – dawać czy nie dawać?
W uprawie pszenicy jakościowej standardowe jest stosowanie trzeciej dawki azotu, która decyduje przede wszystkim o jakości ziarna. Warunkiem niezbędnym jest dobra wilgotność…
Problemy z ochroną żyta ozimego
Od prawie 30 lat w Unii Europejskiej trwa proces wycofywania substancji czynnych. Żyto ozime jest jedną z ważniejszych upraw, której te zmiany…
Werticilioza działa w ukryciu
Choroby naczyniowe to zaburzenia w funkcjonowaniu roślin spowodowane nadmiernym rozrastaniem się grzybów w wiązkach sitowo-naczyniowych albo reakcjami odpornościowymi na infekcję. W konsekwencji…
Zwalczanie alternariozy ziemniaka
W przeszłości alternarioza ziemniaka uważana była za chorobę ekstensywnej uprawy. Obecnie jest uznawana za chorobę o znaczeniu gospodarczym, która wymaga zwalczania, w…
Wykorzystanie miedzi w ochronie buraka
W świetle aktualnych wyzwań związanych zarówno z ograniczeniami legislacyjnymi dotyczącymi stosowania substancji chemicznych, jak i ze wzrostem odporności patogenów na fungicydy miedź…
Siarka jako nawóz i fungicyd
Rośliny potrzebują siarki do wzrostu i budowania plonu. Jest ona również przydatna do ochrony przed patogenami, szczególnie grzybowymi.
Najnowszy
numer
Spis
treści