Szkolenie kukurydziane

2025-07-01

W dniu 28 maja br. w Niemczy (woj. dolnośląskie), Polski Związek Producentów Kukurydzy wraz z Ośrodkiem Hodowli Zarodowej Przerzeczyn Zdrój i Agencją Promocji Rolnictwa i Agrobiznesu „APRA” zorganizowali szkolenie „Produkcja ziarna kukurydzy o wysokiej jakości”, z funduszy unijnego programu „SustainableSeedsEU”. W wydarzeniu uczestniczyli zarówno producenci rolni, jak i przedstawiciele uczelni rolniczych, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz firm hodowlanych, nawozowych i ochroniarskich. Szkolenie otworzył i gości przywitał dr inż. Paweł Olejarski, dyrektor Biura PZPK. Następnie głos zabrał prof. dr hab. Tadeusz Michalski, który przedstawił zagadnienia dotyczące rynku kukurydzy w Polsce. Pierwszy wykład zaprezentowała mgr inż. Anna Kołakowska, kierownik Działu Międzynarodowego we Francuskiej Federacji Produkcji Nasion Kukurydzy i Sorgo (FNPSMS). Omówiła sytuację na rynku kukurydzy w Europie i na świecie oraz opowiedziała o wydarzeniach, które odbywają się i są zaplanowane w ramach promowania nasion europejskich odmian kukurydzy i sorga. Kolejny wykład, wygłoszony przez prof. dr hab. Tadeusza Michalskiego – prezesa PZPK, dotyczył zagadnień związanych z terminem i jakością siewu kukurydzy jako podstawy wysokiej produkcyjności. Profesor podkreślił, że pierwsze skutki błędów agrotechnicznych mogą się ujawniać już w postaci terminowości i wyrównania wschodów, a później w okresie kwitnienia i wytwarzania kolb, kiedy kukurydza ma największe potrzeby i rośnie najszybciej. Pomimo, że uprawa roli pod kukurydzę jest stosunkowo prosta, to nadal niektórzy rolnicy popełniają szereg błędów, których warto uniknąć. Kolejnym prelegentem był prof. UPP dr hab. inż. Ireneusz Kowalik z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawiając aspekty dobrego zbioru. Podkreślał, że osiągnięcie optymalnej dojrzałości omłotowej przez kukurydzę zależy od wczesności uprawianej odmiany i jej typu, jakości gleb oraz przebiegu pogody w danym sezonie agrotechnicznym. Z jednej strony należy dążyć, aby podczas omłotu zawartość wody w ziarnie była jak najmniejsza, co przekłada się na mniejsze jego uszkodzenia podczas omłotu i koszty suszenia. Z drugiej strony nie należy też zbytnio opóźniać zbioru, aby nie dopuścić do wylegania roślin, opadania kolb czy porażenia ich grzybami z rodzaju Fusarium. Uczestnicy szkolenia z dużym zainteresowaniem wysłuchali również wykładu inż. Adama Paradowskiego – wybitnego eksperta z herbologii, który zaprezentował możliwości zwalczania chwastów w kukurydzy. Obecnie na rynku dostępnych jest ok. 300 herbicydów i 25 substancji czynnych, także jest jeszcze z czego wybierać. Na zakończenie szkolenia dr inż. Piotr Zarzycki – wiceprezes zarządu OHZ Przerzeczyn Zdrój przedstawił wykład dotyczący produkcji ziarna kukurydzy w obliczu zmian pogodowych i rynkowych. W swoim wystąpieniu pokreślił, że niezbędna jest optymalizacja kosztów produkcji w odniesieniu do których istotną rolę odgrywają koszty nawożenia. Z tego względu powinno dążyć się do możliwie najwyższego stopnia wykorzystania składników pokarmowych z nawozów. Oprócz kontroli kosztów produkcji należy również dążyć do maksymalnego wykorzystania potencjału danego stanowiska. Po zakończeniu prezentacji była ciekawa, merytoryczna dyskusja, uczestnicy zadawali dużo pytań, co świadczy o dużym zainteresowaniu przedstawionych zagadnień dotyczących uprawy kukurydzy. W szkoleniu uczestniczyło ok. 60 osób. Całość prowadziła dr inż. Żaneta Fiedler, redaktor naczelna miesięcznika Nowoczesna Uprawa.

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy