Ciężko bez jęczmienia
2019-01-02
Miniony sezon był niezbyt korzystny dla upraw jęczmienia jarego. Na początku warunki do wzrostu i rozwoju roślin były dobre, ale później nastąpił okres upałów i znikomych opadów deszczu.
Powierzchnia uprawy jęczmienia jarego w minionych latach przekraczała 700 tys. ha. Gatunek ten ma nieco większe wymagania glebowe niż inne zboża. Jednak na dobrych glebach daje wysoki i dobry jakościowo plon. Dlatego ma największe znaczenie ze wszystkich zbóż jarych. Największy udział w strukturze zasiewów jęczmień jary ma w województwach: świętokrzyskim, kujawsko-pomorskim i małopolskim.
Dużo zmian w rejestrze
Pod koniec minionego roku krajowy rejestr liczył 68 odmian jęczmienia jarego. Większość stanowiły odmiany pastewne (48, w tym 1 nieoplewiona). Było też 26 odmian browarnych badanych pod względem wartości technologicznej.
Joanna Szarzyńska
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej
fot. Dreczka
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 01/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy