Duże zmiany na liście odmian pszenicy

2019-06-03

Kilka odmian wnosi zauważalny postęp, zwłaszcza w odporności na rdzę brunatną. Różnią się one pod względem wysokości roślin i odporności na wyleganie, co czyni je mniej lub bardziej przydatnymi do intensywnej uprawy.

Liczba odmian w krajowym rejestrze pszenicy ozimej systematycznie się zwiększa. Na początku br. zarejestrowano aż 16 nowych odmian, w tym 1 elitarną, 7 z grupy A, 5 z grupy B i 2 pastewne (grupa C). Ponadto zarejestrowano 1 odmianę regionalną (Square Head Grodkowicka).

Wyjątek od rejestracji

Odmiany regionalne są naturalnie przystosowane do lokalnych warunków, a ich rejestracja ma na celu zachowanie bioróżnorodności. Wpisywane są do krajowego rejestru bez wymogu badania wartości gospodarczej. Spośród nowości 6 odmian pochodzi z hodowli krajowej, a 10 z zagranicznej.

W pracach hodowlanych nad pszenicą ozimą zwraca się uwagę przede wszystkim na plenność i w tej cesze nowe odmiany wnoszą wyraźny postęp. Ważna jest także jakość technologiczna. Pod tym względem wyróżnia się odmiana Moschus (grupa E, duża zawartość białka w ziarnie). Istotna jest też zimotrwałość, która w największym stopniu wpływa na ryzyko uprawy. W tej cesze nowe odmiany uzyskały oceny w dość szerokim zakresie od 3 do 5,5°. Najlepszą zimotrwałością wyróżnia się Lokata.

Andrzej Najewski

Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej

fot. Panek

Cały tekst można przeczytać w wydaniu 06/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy