Jak niwelować skutki błędów agrotechnicznych
2025-11-20
Błędy agrotechniczne to nieprawidłowe postępowanie podczas uprawy roślin, które zakłóca ich wzrost i rozwój, prowadząc w konsekwencji do obniżenia parametrów ilościowych i jakościowych plonu. Najlepszym rozwiązaniem jest ich unikanie, jednak nie zawsze jest to możliwe. Ale skutki popełnianych błędów można ograniczyć.
Błędy agrotechniczne „wzmocnione” błędami w planowaniu upraw – brakiem zmianowania, uprawami w monokulturze, czy niewłaściwym zagospodarowywaniem resztek pożniwnych mogą istotnie niekorzystnie wpłynąć na wynik finansowy gospodarstwa. Na co należy zwrócić szczególną uwagę, aby ponoszone konsekwencje popełnianych błędów były jak najmniejsze?
Cztery podstawowe zagrożenia
Jednym z najpoważniejszych błędów jest nieprawidłowe przygotowanie gleby. Może ono wynikać z jej niewłaściwej uprawy, zniszczenia struktury czy też nieuregulowanego odczynu gleby. Taki ciąg zaniedbań może spowodować, że utrudnione będzie kiełkowanie nasion i dostęp młodych roślin do substancji pokarmowych. Co więcej, źle przygotowana gleba może wręcz uniemożliwić wzrost upraw.
Kolejnym zagrożeniem jest błędnie wykonany siew. Przeprowadzony na zbyt dużą głębokość prowadzi do niewyrównanych wschodów. Jeśli znacznie zostają przekroczone normy wysiewu, straty są podwójne. Po pierwsze niepotrzebnie poniesiony jest koszt materiału siewnego, po drugie zbyt gęsto wschodzące rośliny konkurują ze sobą o światło, wodę i składniki pokarmowe. W efekcie mają słabo rozwinięty system korzeniowy, są niedożywione, a plon nie tylko nie wzrasta, ale wręcz spada. Zbyt późno wykonany siew sprawia, że roślina nie jest w stanie optymalnie przejść poszczególnych faz rozwojowych, skrócony zostaje wzrost wegetatywny, ograniczony rozwój części generatywnych, co może istotnie odbić się na parametrach plonowania. Również korzystanie z materiału siewnego niskiej jakości jest dużym błędem agrotechnicznym. Ustawiczny wysiew nasion niekwalifikowanych może wydawać się oszczędnością, jednak w konsekwencji prowadzi do strat zamiast do zysku. Podobnie przedstawia się kwestia pomijania stosowania zaprawy materiału siewnego.
Trzecim z głównych składników agrotechnicznej porażki są błędy w nawożeniu. Złe zbilansowanie lub zaniechanie nawożenia pozbawia rośliny składników pokarmowych i uniemożliwia prawidłowy wzrost i rozwój. Uprawa nie jest w stanie wykorzystać swojego potencjału genetycznego. Bardzo istotne jest to, że prawidłowe nawożenie nie oznacza wysokich dawek, lecz dawki zbilansowane, jak najstaranniej dopasowane do potrzeb roślin oraz warunków glebowych.
tekst i fot. mgr Joanna Kotowska
doradca rolny
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 11-12/2025 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy