O bezpieczeństwie żywnościowym na SGGW

2025-07-08

W dniu 28 czerwca 2025 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się Kongres „Bezpieczeństwo żywnościowe”. Jego organizatorem był NSZZ RI Solidarność Mazowiecka. Podczas kongresu odbyły się trzy debaty:

  1. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski – wyzwania i zagrożenia,
  2. Przyszłość polskiego rolnictwa w kontekście globalnych zmian, wpływ Zielonego Ładu i regulacji UE,
  3. Rynki zewnętrzne i wewnętrzne – szanse i zagrożenia (Mercosur, Ukraina).

Podczas paneli poruszono m.in. zagadnienia nadmiernego przeregulowania w rolnictwie i biurokracji. Apelowano o zdecydowanie uproszczenie przepisów. Zwracano uwagę na konieczność opracowania przy zdecydowanie większym udziale niż dotychczas rolników nowej kompleksowej polityki rolnej. Rozmawiano także o efektach zakończonej polskiej prezydencji w Radzie Unii w zakresie rolnictwa. Zwracano uwagę na konieczność skutecznej ochrony polskiego rynku przed importem produktów rolnych z Ukrainy i krajami Mercosur.    W debatach uczestniczyli przedstawiciele różnych sektorów gospodarki: politycy, rolnicy, dyrektorzy departamentów MRiRW oraz eksperci z kilku ośrodków akademickich. Prezentowane poglądy spotykały się z bardzo żywiołową reakcją uczestników kongresu i wywołały wiele pytań. Niestety, zabrakło przedstawicieli kierownictwa MRiRW, do których rolnicy mieli najwięcej pytań.

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy