O bezpieczeństwie żywnościowym na SGGW
2025-07-08
W dniu 28 czerwca 2025 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbył się Kongres „Bezpieczeństwo żywnościowe”. Jego organizatorem był NSZZ RI Solidarność Mazowiecka. Podczas kongresu odbyły się trzy debaty:
- Bezpieczeństwo żywnościowe Polski – wyzwania i zagrożenia,
- Przyszłość polskiego rolnictwa w kontekście globalnych zmian, wpływ Zielonego Ładu i regulacji UE,
- Rynki zewnętrzne i wewnętrzne – szanse i zagrożenia (Mercosur, Ukraina).
Podczas paneli poruszono m.in. zagadnienia nadmiernego przeregulowania w rolnictwie i biurokracji. Apelowano o zdecydowanie uproszczenie przepisów. Zwracano uwagę na konieczność opracowania przy zdecydowanie większym udziale niż dotychczas rolników nowej kompleksowej polityki rolnej. Rozmawiano także o efektach zakończonej polskiej prezydencji w Radzie Unii w zakresie rolnictwa. Zwracano uwagę na konieczność skutecznej ochrony polskiego rynku przed importem produktów rolnych z Ukrainy i krajami Mercosur. W debatach uczestniczyli przedstawiciele różnych sektorów gospodarki: politycy, rolnicy, dyrektorzy departamentów MRiRW oraz eksperci z kilku ośrodków akademickich. Prezentowane poglądy spotykały się z bardzo żywiołową reakcją uczestników kongresu i wywołały wiele pytań. Niestety, zabrakło przedstawicieli kierownictwa MRiRW, do których rolnicy mieli najwięcej pytań.

Komentarze
Brak komentarzy