Pierwotniak, który kocha kapustę
Patogen wywołujący kiłę kapusty należy do mikroorganizmów mających dużą zdolność przystosowania się do różnych warunków środowiskowych. Jest to pierwotniak wchodzący w skład…
Pierwotniak, który kocha kapustę
Patogen wywołujący kiłę kapusty należy do mikroorganizmów mających dużą zdolność przystosowania się do różnych warunków środowiskowych. Jest to pierwotniak wchodzący w skład…
Ogranicz straty przy zbiorze
Straty nasion rzepaku ozimego można znacząco ograniczyć poprzez bieżące monitorowanie plantacji, podejmowanie terminowych i trafnych decyzji oraz przeprowadzenie zbioru w pełni dojrzałych…
Znaczenie miedzi w ograniczaniu chwościka
Dokarmianie miedzią w okresie zwalczania chwościka buraka ogranicza rozwój patogenu, zwiększa plon, zawartość cukru w korzeniach i w konsekwencji plon cukru.
Wapnowanie – odkwaszanie gleb
Wyniki badań w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Krakowie pokazują, że stan zakwaszenia gleb w Polsce się nie zmienił – 60% pól uprawnych…
Najczęstsze błędy użytkowników środków
Nawet doświadczonym producentom rolnym zdarza się nieświadomie popełniać błędy przy stosowaniu środków ochrony roślin lub, co gorsza, celowo ignorować pewne kwestie, idąc…
Zadbaj o zdrowy kłos pszenicy
Nadchodzi czas kłoszenia i kwitnienia pszenicy. Rolnicy będą podejmować ważne decyzje dotyczące ochrony kłosa. Od nich w dużej mierze zależeć będzie ilość…