Konserwanty do zakiszania kukurydzy
Wilgotne ziarno kukurydzy w krótkim czasie ulega porażeniu przez bakterie i pleśnie. Wysypane na pryzmę już po upływie 24 godzin zagrzewa się,…
Konserwanty do zakiszania kukurydzy
Wilgotne ziarno kukurydzy w krótkim czasie ulega porażeniu przez bakterie i pleśnie. Wysypane na pryzmę już po upływie 24 godzin zagrzewa się,…
Przygotuj pole pod jare
Jeśli tylko na danym polu nie jest planowana uprawa zbóż ozimych lub nie ma na to szans, to okres jesienny należy jak…
Jak chronić ziarno zbóż w magazynach?
Tegoroczne żniwa za nami. Ci rolnicy, którzy zdecydowali się na przechowanie zebranego ziarna zbóż w magazynach, muszą zadbać o jego bezpieczeństwo. Jednym…
Ogranicz straty przy składowaniu buraków
Korzenie buraka cukrowego przeznaczone do przechowalnictwa powinny być zdrowe, bez większych uszkodzeń mechanicznych i zanieczyszczeń oraz zabezpieczone włókniną przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.…
Czynniki wpływające na przezimowanie rzepaku
Nieodzowny element wiosennego krajobrazu naszego kraju, źródło najpopularniejszego oleju, komponent biopaliw – rzepak. Na co dzień nie zastanawiamy się nad tym, ale…
Chroń zboża ozime już jesienią
Aby wyprodukować zdrowe ziarno dobrej jakości, producenci zbóż muszą zapewnić roślinom prawidłowy rozwój już na początku wegetacji. Jednym z pierwszych zabiegów ochronnych…