2022-02-01
Jęczmień browarny – uprawa na trudne czasy
Piwo towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Zapotrzebowanie na słód rośnie, a wraz z nim na jęczmień browarny. Ziarno to zapewnia pewny zbyt…
2022-02-01
Jęczmień browarny – uprawa na trudne czasy
Piwo towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Zapotrzebowanie na słód rośnie, a wraz z nim na jęczmień browarny. Ziarno to zapewnia pewny zbyt…
2022-02-01
Wzrasta zainteresowanie słonecznikiem
Ważnym czynnikiem umożliwiającym wzrost uprawy słonecznika w Polsce jest dostępność nowych odmian, cechujących się dużą plennością, krótszym okresem wegetacji, równomiernością dojrzewania i…
2022-02-01
Teledetekcja w uprawach rolniczych
Zaawansowane technologie produkcji roślinnej wymagają stałego dostępu do szczegółowych informacji o warunkach środowiskowo-glebowych i stanie fitosanitarnym upraw.
2022-02-01
Pomyśl o grochu
Powierzchnia uprawy bobowatych grubonasiennych, zwanych strączkowymi, w naszym kraju wciąż jest zbyt mała. Warto zwrócić uwagę na groch.
2022-01-03
Prognozy plonów z satelity
Zboża i rzepak będą zbierane za ponad pół roku, jednak już teraz można pokusić się o wstępne prognozy plonów. W tym sezonie…
2022-01-03
Fosfor – nawozić czy nie?
To pytanie zadaje sobie wielu rolników. Od kilku miesięcy sytuacja na rynku nawozowym, spowodowana ciągłym wzrostem cen wszystkich nawozów, jest bardzo dynamiczna.