Sześć nowości w jęczmieniu
2023-07-04
W br. do Krajowego rejestru wpisano sześć odmian jęczmienia ozimego, w tym jedną dwurzędową browarną. Czym się charakteryzują nowe kreacje i co je wyróżnia?
Krajowy rejestr (KR) roślin rolniczych liczy obecnie 50 odmian jęczmienia ozimego. Dominują w nim kreacje zagraniczne, których udział stanowi 86%, natomiast tylko 7 z nich wywodzi się z hodowli krajowej. Wśród zarejestrowanych znajdziemy aż 37 odmian wielorzędowych pastewnych, 11 dwurzędowych pastewnych oraz dwie odmiany dwurzędowe typu browarnego. Na początku br. dyrektor COBORU wpisał do KR pięć odmian wielorzędowych pastewnych: KWS Exquis, KWS Tolanis, Lady, SU Majella i Winnie oraz jedną dwurzędową browarną – Sonja.
Rynek jęczmienia ozimego w Polsce zdominowany jest przez hodowlę niemiecką już od wielu lat, natomiast polskie odmiany mają w nasiennictwie niewielki udział.
Lepszy nie tylko plon
Jęczmień ozimy uprawiany jest głównie z przeznaczeniem na pasze, gdzie największe znaczenie ma plenność ziarna. Wszystkie nowości charakteryzują się wysokimi plonami, z których najlepsza okazała się odmiana Winnie. Wyróżnia je też bardzo dobra odporność na choroby – w szczególności w tej cesze najlepsze okazały się odmiany KWS Exquis i Winnie z ponadprzeciętną odpornością na większość chorób. Nowo zarejestrowane kreacje charakteryzują się również dużą gęstością ziarna, a odmiany SU Majella i Winnie dużą masą 1000 ziaren. Kolejną ważną cechą kreacji jęczmienia ozimego jest odporność na wyleganie. Najlepsze pod tym względem okazały się: SU Majella i Sonja.
mgr inż. Joanna Szarzyńska
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej
fot. Fiedler
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 07/2023 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy