Urodzajność gleb tkwi w próchnicy

2019-06-03

Liczne firmy reklamują specyficzne preparaty, które stosowane w dawce 1 l/ha mają zwiększyć zawartość próchnicy w glebie. Do takich obietnic mam duży dystans, chociażby dlatego, że masa warstwy ornej gleby sięga 3500 t/ha!

Urodzajność gleb określana jest jako zdolność do zaspokajania potrzeb pokarmowych roślin. Zależy ona od wielu czynników. Do najważniejszych można zaliczyć: skład mechaniczny, odczyn (pH), zawartość próchnicy i składników pokarmowych, ilość organizmów żyjących w glebach, zdolność magazynowania wody opadowej, a także jej zdrowotność. Rolnik nie ma wpływu na skład mechaniczny, ale może kształtować pozostałe parametry.

Coraz gorzej z próchnicą

Zbyt mało uwagi poświęca się próchnicy, która pełni wszechstronne, niezastąpione funkcje w glebie. Do niedawna tylko niektórzy rolnicy, i to sporadycznie, zlecali wykonanie oznaczenia jej zawartości w próbkach glebowych. Również w doradztwie rolniczym gospodarka próchnicą jest pomijana. Owszem, liczne firmy reklamują specyficzne preparaty, które stosowane w dawce 1 l/ha mają zwiększyć jej zawartość w glebie. Do takich obietnic mam duży dystans, chociażby dlatego, że masa warstwy ornej gleby sięga 3500 t/ha!

tekst i fot. dr Władysław Kościelniak

doradca rolny

Cały tekst można przeczytać w wydaniu 06/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy