Urodzajność gleb tkwi w próchnicy
2019-06-03
Liczne firmy reklamują specyficzne preparaty, które stosowane w dawce 1 l/ha mają zwiększyć zawartość próchnicy w glebie. Do takich obietnic mam duży dystans, chociażby dlatego, że masa warstwy ornej gleby sięga 3500 t/ha!
Urodzajność gleb określana jest jako zdolność do zaspokajania potrzeb pokarmowych roślin. Zależy ona od wielu czynników. Do najważniejszych można zaliczyć: skład mechaniczny, odczyn (pH), zawartość próchnicy i składników pokarmowych, ilość organizmów żyjących w glebach, zdolność magazynowania wody opadowej, a także jej zdrowotność. Rolnik nie ma wpływu na skład mechaniczny, ale może kształtować pozostałe parametry.
Coraz gorzej z próchnicą
Zbyt mało uwagi poświęca się próchnicy, która pełni wszechstronne, niezastąpione funkcje w glebie. Do niedawna tylko niektórzy rolnicy, i to sporadycznie, zlecali wykonanie oznaczenia jej zawartości w próbkach glebowych. Również w doradztwie rolniczym gospodarka próchnicą jest pomijana. Owszem, liczne firmy reklamują specyficzne preparaty, które stosowane w dawce 1 l/ha mają zwiększyć jej zawartość w glebie. Do takich obietnic mam duży dystans, chociażby dlatego, że masa warstwy ornej gleby sięga 3500 t/ha!
tekst i fot. dr Władysław Kościelniak
doradca rolny
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 06/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy