Większy zakres badań
2019-04-01
Testowanie zarejestrowanych w Polsce odmian soi i ocena ich przydatności pod względem wartości gospodarczej są bardzo ważne, bo oferta rynku nasiennego szybko rośnie.
Dzięki podjętej w 2017 r. inicjatywie białkowej COBORU możliwe było znaczące rozszerzenie działalności doświadczalnej, obejmującej testowanie soi w ramach porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego. Liczbę doświadczeń z tym gatunkiem podwojono i rozszerzono na obszar całego kraju.
Sprawdzić, gdzie się udaje
Wcześniej doświadczenia lokowano głównie na południu Polski. Z jednej strony wynikało to z ograniczeń dotyczących liczby doświadczeń, zaś z drugiej było podyktowane podawanym w literaturze zasięgiem tej uprawy, co jednak uległo zmianie.
Soję należy uznać za gatunek rozwojowy. Jednak wymaga on testowania możliwości uprawy, a także sprawdzenia przydatności odmian funkcjonujących na polskim rynku nasiennym. Do niedawna uważano, że uprawa soi w Polsce ze względu na jej charakterystyczne cechy – ciepłolubna roślina dnia krótkiego – jest ograniczona. Obserwowane w ostatnich latach zmiany przebiegu pogody, a zwłaszcza wzrost średniej temperatury, sprzyjają próbom uprawy soi nawet w północnej części kraju.
Agnieszka Osiecka
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej
fot. Dreczka
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 04/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy