Wysiewaj tylko kwalifikowane
2021-08-02
Dlaczego należy stosować do siewu nasiona kwalifikowane? Na to pytanie odpowiadają niepodważalnymi argumentami nowoczesna hodowla roślin i nasiennictwo.
Są trzy możliwości zwiększenia dochodowości produkcji rolniczej: wzrost plonu, obniżenie kosztów produkcji i wzrost cen płodów rolnych. Rolnik może mieć wpływ na dwie pierwsze. Punktem wyjścia do osiągania wysokich plonów jest wysiew nasion kwalifikowanych, odmian dostosowanych do warunków klimatyczno-glebowych panujących w danym gospodarstwie.
Coraz lepsza genetyka
Co roku hodowcy rejestrują nowe odmiany, które, aby weszły na rynek, muszą być lepsze od swoich wzorców, a zatem bardziej plenne, odporne na choroby, zimotrwałe, odporne na wyleganie i porastanie ziarna w kłosie, tolerancyjne na niekorzystne warunki środowiskowe i odpowiadające aktualnemu zapotrzebowaniu rynku. Nie można również zapomnieć, że stworzenie nowej odmiany to proces bardzo pracochłonny, wymagający długiego czasu i sporego nakładu finansowego. Na wyhodowanie 1 odmiany potrzeba około 8-10 lat. Następnie odmianę zgłasza się do badań urzędowych do Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych, gdzie przez kolejne 2-3 lata sprawdzana jest jej wartość gospodarcza (WGO) oraz odrębność, wyrównanie i trwałość (OWT). Jeśli wyniki badań urzędowych są zadowalające, COBORU rejestruje odmianę (wpisuje do Krajowego rejestru). Jednocześnie hodowca zgłasza ją do Ochrony Prawnej i od tego momentu można się zająć jej reprodukcją i sprzedażą. Hodowcy starają się mieć coraz doskonalsze odmiany, aby sprostać wymaganiom rolników i zmieniającym się warunkom klimatycznym czy nowym patogenom. Ciągle podnoszona poprzeczka w pracach nad uzyskaniem doskonałej odmiany powoduje, że hodowcy korzystają z osiągnięć biologii molekularnej. W praktyce oznacza to wykorzystanie systemów markerów molekularnych do precyzyjnej selekcji. Warto podkreślić, że więcej odmian, np. o podwyższonej odporności (z nowymi genami czy zróżnicowanymi genami), to gwarancja uzyskania wysokiego plonu.
Ocenia się, że we współczesnym rolnictwie za wzrost plonów odpowiada w 70-80% ich genetyka, natomiast w 20-30% przede wszystkim: zastosowane nawożenia, pestycydy i agrotechnika.
tekst i fot. dr inż. Dariusz Majchrzycki
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 8/2021 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy