Zebrać i zakisić
2019-08-01
Plon zielonki nie jest miarodajnym i wiarygodnym zobrazowaniem ilości i jakości zebranej kukurydzy. Decydującym wskaźnikiem jest plon suchej masy, a także udział w nim kolb i ziarna.
Kiszonka z kukurydzy to z pewnością najlepsza i najbardziej uniwersalna pasza objętościowa, która w żywieniu krów może być stosowana przez cały rok. Już wiele lat temu zdobyła wiodącą rolę w żywieniu przeżuwaczy, dzięki dużym wydajnościom, a także możliwości pełnej mechanizacji zbioru, konserwacji i przechowywania. Podstawowym i najlepszym sposobem konserwacji kukurydzy jest zakiszanie, które przy odpowiedniej staranności umożliwia uzyskanie wyśmienitej kiszonki. Niezbędne do tego są jednak: odpowiedni termin zbioru, właściwe rozdrobnienie, dokładne ubicie oraz szczelne okrycie.
Jak to było przed rokiem
W tabeli przedstawiono powierzchnię, z której przed rokiem zebrano kukurydzę kiszonkową, średnie plony w województwach i wielkość zbiorów. Szereg interesujących informacji dostarczają też uzupełniające dane, pokazujące procentowy udział kukurydzy w powierzchni paszowej. Podane liczby dobrze charakteryzują rozwój uprawy kukurydzy w poszczególnych regionach i możliwości jej rozszerzenia.
prof. Tadeusz Michalski
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Polski Związek Producentów Kukurydzy
fot. Panek
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 08/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy