Zebrać i zakisić

2019-08-01

Plon zielonki nie jest miarodajnym i wiarygodnym zobrazowaniem ilości i jakości zebranej kukurydzy. Decydującym wskaźnikiem jest plon suchej masy, a także udział w nim kolb i ziarna.

Kiszonka z kukurydzy to z pewnością najlepsza i najbardziej uniwersalna pasza objętościowa, która w żywieniu krów może być stosowana przez cały rok. Już wiele lat temu zdobyła wiodącą rolę w żywieniu przeżuwaczy, dzięki dużym wydajnościom, a także możliwości pełnej mechanizacji zbioru, konserwacji i przechowywania. Podstawowym i najlepszym sposobem konserwacji kukurydzy jest zakiszanie, które przy odpowiedniej staranności umożliwia uzyskanie wyśmienitej kiszonki. Niezbędne do tego są jednak: odpowiedni termin zbioru, właściwe rozdrobnienie, dokładne ubicie oraz szczelne okrycie.

Jak to było przed rokiem

W tabeli przedstawiono powierzchnię, z której przed rokiem zebrano kukurydzę kiszonkową, średnie plony w województwach i wielkość zbiorów. Szereg interesujących informacji dostarczają też uzupełniające dane, pokazujące procentowy udział kukurydzy w powierzchni paszowej. Podane liczby dobrze charakteryzują rozwój uprawy kukurydzy w poszczególnych regionach i możliwości jej rozszerzenia.

prof. Tadeusz Michalski

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Polski Związek Producentów Kukurydzy

fot. Panek

Cały tekst można przeczytać w wydaniu 08/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy