Ziemniak skrobiowy – recepta na trudne czasy
2021-02-01
Dzięki kontraktacji producenci ziemniaka skrobiowego nie mieli problemów z jego zbytem w ostatnim sezonie, tak jak ziemniaka jadalnego.
Mając w pamięci miniony rok i patrząc przez pryzmat producenta ziemniaka, należy stwierdzić jednoznacznie, że był to trudny czas. Wysokie ceny odmian jadalnych i popyt z roku 2019 to tylko wspomnienie. Sezon wegetacyjny 2020 to (w kolejności) drogie sadzeniaki i wybuch pandemii. Epidemii, która ostro zatrzymała rynek ziemniaka. Ograniczenie konsumpcji w stołówkach szkolnych, restauracjach oraz mniejsze zapotrzebowanie w przetwórstwie frytek istotnie wpłynęło na niskie ceny. Jeszcze dziś wiele wypełnionych przechowalni ziemniakiem jadalnym ma niepewność zbytu.
Dominują krajowe
Jednak w tych trudnych czasach część rolników uprawiających i kontraktujących ziemniaki dla przemysłu skrobiowego mogła w miarę spokojnie przejść ten trudny czas. Głównie pomogła w tym kontraktacja. Przemysł krajowy w ostatnich sezonach oferuje korzystniejsze dla rolników warunki umowy, aby zachęcić producentów do uprawy ziemniaków skrobiowych. Chociaż ceny nie są wygórowane, to jednak pewność zbytu daje duże oparcie. Drugim elementem, który pomógł rolnikom, był optymalny przebieg warunków pogodowych. Z jednej strony suche sezony 2018 i 2019, które ograniczyły poziom plonowania ziemniaka, następnie optymalny pod względem ilości opadów rok 2020 wpływały na uzyskanie wysokich plonów skrobi i jej kumulacji w bulwach.
Jednak podstawowym ogniwem, które dotąd, jak i w przyszłości będzie łączyć pole z konsumentem i zakładem przetwórczym, pośrednio wpływającym na przychody z uprawy, jest odmiana. Dlatego też bardzo ważna jest dla producenta i użytkownika możliwość korzystania z różnorodności odmian oferowanych przez firmy hodowlano-nasienne.
Krajowy przemysł ziemniaczany zajmujący się przerobem ziemniaków na mączkę ziemniaczaną opiera się głównie na polskich odmianach, co wynika z ich konkurencyjności pod względem jakościowym w stosunku do odmian zagranicznych. Jest to obecnie jedyny sektor przetwórczy ziemniaka, gdzie polskie odmiany dominują i są wysoko cenione. Polska hodowla od wielu lat specjalizuje się w hodowli skrobiowych odmian ziemniaka i osiąga na tym polu bardzo dobre efekty. Polskie odmiany skrobiowe wyróżniają się w skali Europy wysoką zawartością skrobi i bardzo dużymi jej plonami. Ponadto odmiany te charakteryzują się wysoką odpornością na wirusy, przewyższając pod tym względem większość odmian zagranicznych.
dr inż. Tomasz Lenartowicz
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych w Słupi Wielkiej
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 2/2021 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy