Nawożenie kształtuje jakość bulw ziemniaka
2021-04-20
Nawożenie jest jednym z elementów agrotechniki mającym podstawowe znaczenie nie tylko w kształtowaniu wielkości plonu, ale i jakości bulw ziemniaka, na co obecnie zwraca się coraz większą uwagę.
W zależności od rodzaju zastosowanego składnika nawozowego w różnym stopniu kształtowane mogą być określone cechy jakości bulw.
Wszystkie są ważne
Azot zwiększa wielkość bulw i zawartość białka w bulwach. Wysokie dawki azotu zmniejszają natomiast zawartość skrobi i suchej masy w bulwach, zwiększają zawartość azotanów, opóźniają dojrzewanie roślin ziemniaka,
co może być przyczyną wzrostu uszkodzeń mechanicznych bulw podczas zbioru i zwiększonych strat w czasie ich przechowywania. Wysoki poziom nawożenia azotem może mieć także niekorzystny wpływ na sypkość bulw i ciemnienie miąższu po ugotowaniu. Nawożenie potasem ogranicza ciemnienie miąższu bulw po ugotowaniu, zwiększa zawartość skrobi i witaminy C oraz poprawia sypkość bulw. Nawożenie fosforem natomiast przyspiesza rozwój i dojrzewanie bulw oraz zwiększa odporność bulw na uszkodzenia mechaniczne podczas zbioru i ograniczenie ich strat podczas przechowywania (tab. 1.).
Należy jednak być świadomym roli i funkcji nie tylko podstawowych składników (NPK) stosowanych w nawożeniu, ale i pozostałych, zarówno makroelementowych drugorzędowych (Mg, Ca, S), jak i mikroelementowych, również decydujących o odżywianiu ziemniaka, i w odpowiednim zakresie stosować je w nawożeniu.
Magnez – jest jednym z podstawowych składników chlorofilu i stąd warunkuje wiele procesów enzymatycznych w roślinie, w tym przebieg fotosyntezy, decyduje o zawartości witaminy C i skrobi.
Wapń – wpływa na tworzenie silnego systemu korzeniowego, a bulwy ziemniaka dobrze odżywione wapniem mają gładszą skórkę, są mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne i lepiej się przechowują.
Siarka – dobre zaopatrzenie roślin przyczynia się do wzrostu zawartości białka i poprawy walorów smakowych bulw.
Mangan – jeden z ważniejszych pierwiastków biorących udział w procesie przemiany materii w roślinach ziemniaka. Skutkiem niedoboru tego mikroelementu może być opóźnienie kwitnienia roślin, zmniejszenie zawartości białka, witaminy C i skrobi. Niedostateczne zaopatrzenie roślin w mangan może się przyczynić również do wzrostu porażenia bulw parchem zwykłym.
Cynk – wchodzi w skład niektórych enzymów regulujących oddychanie oraz bierze udział w syntezie chlorofilu. Niedostateczne zaopatrzenie roślin w cynk wpływa niekorzystnie na zawartość białka i cukrów.
Bor – współdecyduje o prawidłowym rozwoju stożka wzrostu i reguluje proces kwitnienia. Na bulwach z objawami niedoboru tego składnika skórka staje się ciemniejsza, w porównaniu do bulw dobrze odżywionych, a w miąższu mogą występować różnego rodzaju plamistości.
Miedź – wpływa na przemiany azotu w roślinie, przyczynia się do wzrostu zawartości białka i redukcji azotanów.
Żelazo – bierze udział w syntezie chlorofilu i procesie fotosyntezy,
metabolizmie kwasów nukleinowych oraz redukcji azotanów.
Azot stosuj rozsądnie
Z reguły w praktyce najczęściej spotyka się przypadki stosowania nadmiernych dawek azotu mineralnego, co wynika z faktu, że jest to składnik najbardziej plonotwórczy. Badania przeprowadzone na glebie lekkiej w IHAR–PIB oddział Jadwisin wykazały, że cechy jakości bulw najkorzystniej kształtowały się przy dawce azotu mineralnego 100 kg/ha (tab. 2.). Stosowanie azotu mineralnego na glebie lekkiej w dawce powyżej 100 kg/ha N może już być przyczyną obniżenia zawartości skrobi, suchej masy i witaminy C w bulwach oraz wzrostu ciemnienia bulw po ugotowaniu. Z kolei wrażliwość na uszkodzenia mechaniczne oraz straty w okresie przechowywania wyraźnie wzrastały po przekroczeniu dawki azotu 120 kg N/ha (tab. 3.).
Korzystaj z wyników badań
Na przykładzie badań polowych przeprowadzonych w IHAR–PIB oddział w Jadwisinie w różnych latach wykazano, że zarówno podstawowe nawozy mineralne NPK oraz nawozy wzbogacające glebę w związki próchniczne (alternatywne nawozy organiczne) stosowane doglebowo, jak i nawozy stosowane w formie dolistnego dokarmiania w różnym stopniu kształtowały jakość bulw ziemniaka (tabele 4., 5. i 6.). Generalnie wykazano, że nawozy wieloskładnikowe z zawartością siarczanowej formy potasu (Agravita, Kemira Solanum, Eurofertil) korzystniej oddziaływały na zawartość skrobi w bulwach niż nawozy wieloskładnikowe z chlorkową formą tego składnika (Polifoski).
Pod wpływem zastosowania nawozu Rosahumus uzyskano znaczny wzrost udziału bulw dużych, o średnicy powyżej 60 mm w strukturze plonu (o 7% w stosunku do obiektu kontrolnego) oraz niewielki wzrost zawartości witaminy C w bulwach, natomiast po dodaniu nawozu Naturvital Plus stwierdzono przyrost o 4% bulw dużych w strukturze plonu, wzrost zawartości skrobi i witaminy C oraz obniżenie poziomu azotanów w bulwach w porównaniu do kontroli.
Wykazano, że dolistne dokarmianie w różnym stopniu, w zależności od zastosowanego preparatu, może się przyczyniać do wzrostu udziału bulw dużych w strukturze plonu, zawartości skrobi oraz witaminy C w bulwach.
Nawożenie opierać należy na analizie gleby i obserwacji roślin w okresie wegetacji. Kompleksowe, pełne zaopatrzenie roślin w łatwo dostępne składniki pokarmowe decyduje bowiem o prawidłowym przebiegu procesów fizjologicznych, co przekłada się bezpośrednio między innymi na uzyskanie odpowiedniej jakości bulw.
Tabela 1. Wpływ NPK na cechy jakości bulw
Cechy jakości | Składnik pokarmowy* | ||
N | P | K | |
Wielkość bulw | + | 0 | + |
Zawartość suchej masy | – | 0 | – |
Zawartość skrobi | 0, – | 0 | +, 0 |
Zawartość białka | + | 0 | 0 |
Zawartość azotanów | + | 0 | 0 |
Zawartość witaminy C | –, 0 | 0 | +, 0 |
Uszkodzenia mechaniczne | – | + | 0 |
Straty w czasie przechowywania | – | + | + |
Sypkość po ugotowaniu | – | 0 | 0, + |
Ciemnienie po ugotowaniu | –, 0 | 0 | 0, + |
Źródło: Grzebisz 2011, PWRiL Poznań.
Tabela 2. Wpływ wzrastających dawek azotu na wybrane cechy jakości bulw (lata 2014-2018)
Wyszczególnienie | kg N/ha | ||||
0 | 50 | 100 | 150 | 200 | |
Zawartość skrobi, % | 14 | 14,6 | 14,7 | 14,5 | 14,3 |
Zawartość azotanów, mg/kg | 36 | 50 | 63 | 83 | 110 |
Zawartość witaminy C, mg/kg | 186 | 185 | 183 | 170 | 165 |
Ciemnienie bulw po ugotowaniu* | 8,8 | 8,7 | 8,6 | 7,5 | 6 |
Zawartość suchej masy, % | 21 | 20,9 | 20,7 | 20 | 19,7 |
Źródło: badania własne
dr inż. Cezary Trawczyński
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – PIB, Oddział Jadwisin Zakład Agronomii Ziemniaka
Artykuł ukazał się w wydaniu 09/2020 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy