2022-06-01
Chwościk ogranicza produkcję cukru
Stan ulistnienia buraków cukrowych w drugiej fazie ich wzrostu i dojrzewania ma znaczący wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu. Od ponad…
2022-06-01
Chwościk ogranicza produkcję cukru
Stan ulistnienia buraków cukrowych w drugiej fazie ich wzrostu i dojrzewania ma znaczący wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu. Od ponad…
2022-06-01
Zaraźliwa zaraza ziemniaka
Zaraza ziemniaka od czasu pojawienia się w Europie nieustannie powoduje ogromne straty w plonie bulw, które sięgają od kilkudziesięciu do 100%.
2022-06-01
Ogranicz straty rzepaku podczas zbioru
Nasiona rzepaku są obecnie i, wszystko na to wskazuje, również w najbliższej przyszłości będą poszukiwanym surowcem na rynkach światowych.
2022-06-01
Ochroń kukurydzę przed chorobami
Kukurydza w porównaniu do innych roślin zbożowych nie należy do upraw wysoce schemizowanych, w szczególności jeśli chodzi o ograniczanie sprawców chorób. Nie…
2022-06-01
Nie rezygnuj z zabiegu T-3 w zbożach jarych
Myślenie, że zboża jare nie chorują, jest dużym błędem. Wprawdzie okres ich wegetacji jest zdecydowanie krótszy w porównaniu do ozimin, ale to…
2022-06-01
Potrzeby wapnowania pól po żniwach
Regulacja odczynu do poziomu optymalnego dla danej kategorii gleby w racjonalnej gospodarce nawozowej jest priorytetem i ma pierwszeństwo przed nawożeniem.