Kisić zielonki z rozwagą
Dotrzymanie jak najkrótszego czasu więdnięcia skoszonej zielonki jest nieodzownym warunkiem prawidłowego procesu kiszenia oraz ograniczenia strat wartości pokarmowej zakiszanego surowca. Każda dodatkowa…
Kisić zielonki z rozwagą
Dotrzymanie jak najkrótszego czasu więdnięcia skoszonej zielonki jest nieodzownym warunkiem prawidłowego procesu kiszenia oraz ograniczenia strat wartości pokarmowej zakiszanego surowca. Każda dodatkowa…
Nowości odmianowe jęczmienia ozimego
W 2022 r. do Krajowego rejestru wpisano 7 nowych odmian jęczmienia ozimego. Wśród zarejestrowanych znalazła się też jedna odmiana polska. Bardzo rzadko…
Głęboszowanie – zalety i wady
Okres pożniwny jest idealną porą do przeprowadzenia wielu zabiegów, w tym przede wszystkim wapnowania. Można go także wykorzystać na głęboszowanie, o ile…
Pszenica ozima w PDO
Liczba odmian pszenicy ozimej zarejestrowanych w Krajowym rejestrze z roku na rok jest coraz większa, obecnie wynosi już 138. Wybór tej najbardziej…
Międzyplony jako zielony nawóz
Międzyplony we współczesnym rolnictwie postrzegane są głównie jako element o znaczeniu środowiskowym, agrotechnicznym i ekonomicznym.
Chwościk ogranicza produkcję cukru
Stan ulistnienia buraków cukrowych w drugiej fazie ich wzrostu i dojrzewania ma znaczący wpływ na wielkość i jakość uzyskanego plonu. Od ponad…