Wydaje dobre ziarno
2019-01-02
Zgodnie z nowymi regulacjami prawnymi wprowadzonymi w lipcu 2018 r. pszenica jara po uwzględnieniu wszystkich źródeł (azot mineralny w glebie, nawozy naturalne i mineralne) powinna mieć do dyspozycji podczas swojej wegetacji maksymalnie 160 kg N/ha.
Mniejsza popularność pszenicy jarej wynika m.in. z tego, że plonuje znacznie niżej od formy ozimej. Dojrzewa ok. 10 dni później niż ozima w warunkach wysokiej temperatury i nasłonecznienia. Dzięki temu gromadzi w ziarnie dużo białka o wysokiej jakości. Mąka z pszenicy jarej służy jako polepszacz mąki z ziarna formy ozimej.
Kilka ważnych wad
Pszenica jara w przeciwieństwie do ozimej ma słabiej osadzone ziarniaki i niektóre odmiany wykazują dużą skłonność do osypywania się. W odróżnieniu od jęczmienia jarego nie znosi opóźnienia terminu siewu. Ponadto część odmian jest podatna na porastanie ziarna w kłosie. Z tych powodów nie można zwlekać z jej zbiorem.
tekst i fot. dr Władysław Kościelniak
doradca rolny
Cały tekst można przeczytać w wydaniu 01/2019 miesięcznika „Nowoczesna Uprawa”
Komentarze
Brak komentarzy