2022-07-01
Raj dla szkodników
Skoczki, przędziorki, mączliki czy wciornastki to ciepłolubne gatunki szkodników, które bardzo dobrze rozwijają się w wysokich temperaturach. Lokalnie stają się coraz większym…
2022-07-01
Raj dla szkodników
Skoczki, przędziorki, mączliki czy wciornastki to ciepłolubne gatunki szkodników, które bardzo dobrze rozwijają się w wysokich temperaturach. Lokalnie stają się coraz większym…
2022-07-01
Nowe odmiany rzepaku na nowe wyzwania
Ważnym elementem produkcji rzepaku, o którym decyduje rolnik, jest wybór odpowiedniej odmiany. Przed nowym sezonem wegetacyjnym producenci mogą zapoznać się z odmianami…
2022-07-01
Kisić zielonki z rozwagą
Dotrzymanie jak najkrótszego czasu więdnięcia skoszonej zielonki jest nieodzownym warunkiem prawidłowego procesu kiszenia oraz ograniczenia strat wartości pokarmowej zakiszanego surowca. Każda dodatkowa…
2022-07-01
Nowości odmianowe jęczmienia ozimego
W 2022 r. do Krajowego rejestru wpisano 7 nowych odmian jęczmienia ozimego. Wśród zarejestrowanych znalazła się też jedna odmiana polska. Bardzo rzadko…
2022-07-01
Głęboszowanie – zalety i wady
Okres pożniwny jest idealną porą do przeprowadzenia wielu zabiegów, w tym przede wszystkim wapnowania. Można go także wykorzystać na głęboszowanie, o ile…
2022-07-01
Pszenica ozima w PDO
Liczba odmian pszenicy ozimej zarejestrowanych w Krajowym rejestrze z roku na rok jest coraz większa, obecnie wynosi już 138. Wybór tej najbardziej…