Azot po raz trzeci – dawać czy nie dawać?
W uprawie pszenicy jakościowej standardowe jest stosowanie trzeciej dawki azotu, która decyduje przede wszystkim o jakości ziarna. Warunkiem niezbędnym jest dobra wilgotność…
Problemy z ochroną żyta ozimego
Od prawie 30 lat w Unii Europejskiej trwa proces wycofywania substancji czynnych. Żyto ozime jest jedną z ważniejszych upraw, której te zmiany…
Odchwaszczanie kukurydzy po wschodach
Okres od wschodów do osiągnięcia przez kukurydzę fazy 8-9 liści, w zależności od terminu siewu oraz panujących warunków klimatycznych, wynosi ok. 8…
Werticilioza działa w ukryciu
Choroby naczyniowe to zaburzenia w funkcjonowaniu roślin spowodowane nadmiernym rozrastaniem się grzybów w wiązkach sitowo-naczyniowych albo reakcjami odpornościowymi na infekcję. W konsekwencji…
Zwalczanie alternariozy ziemniaka
W przeszłości alternarioza ziemniaka uważana była za chorobę ekstensywnej uprawy. Obecnie jest uznawana za chorobę o znaczeniu gospodarczym, która wymaga zwalczania, w…
Najnowszy
numer
Spis
treści
zbożowe
- 10. Pierwsza dawka azotu w nawożeniu ozimin
- 14. W pszenicy jarej ważny jest nie tylko plon
- 17. Jęczmień jary w badaniach PDO
- 20. Późne odchwaszczanie zbóż jarych
- 23. Wczesne zagrożenia chorób w zbożach
- 28. Owies – potencjał niewykorzystany
- 32. Wybierz właściwie odmianę kukurydzy
- 36. Wybierz właściwie odmianę kukurydzy
pastewne