Nowe odmiany rzepaku wnoszą postęp
Przed nowym sezonem wegetacyjnym producenci rzepaku ozimego muszą dokonać wyboru odpowiedniej odmiany do uprawy w swoim gospodarstwie. W tym roku zostało wpisanych…
Zaprawiaj ziarno w ramach profilaktyki
Powierzchnia uprawy jęczmienia ozimego jest kilkukrotnie mniejsza niż jarego, ale wielu rolników chętnie go sieje, ponieważ potrafi on wydać wysoki plon. Niestety,…
Dlaczego warto postawić na jęczmień?
Gwałtowne zmiany klimatu, których doświadczamy na co dzień, zmuszają rolników do przeobrażenia struktury zasiewów. W ostatnich latach problemem numer jeden dla polskiego…
Rzepak z genami odporności na choroby
Z powodu występowania szkodników i patogenów uprawa rzepaku narażona jest na straty plonu sięgające nawet 60%, jeśli są ku temu sprzyjające warunki.…
Najnowszy
numer
Spis
treści
zbożowe
- 10. Pierwsza dawka azotu w nawożeniu ozimin
- 14. W pszenicy jarej ważny jest nie tylko plon
- 17. Jęczmień jary w badaniach PDO
- 20. Późne odchwaszczanie zbóż jarych
- 23. Wczesne zagrożenia chorób w zbożach
- 28. Owies – potencjał niewykorzystany
- 32. Wybierz właściwie odmianę kukurydzy
- 36. Wybierz właściwie odmianę kukurydzy
pastewne